Verslag voorbije activiteiten

Vrijdag 22 maart 2019 - Voordracht Freddy Vandecappelle: Pieter Bruegel de Oude

Een gedekte tafel waarop boerenworsten, grof gesneden groente en vettige sausen geëtaleerd zijn, dat was de openingsdia die wij te zien kregen bij de lezing van Freddy Vandecappelle over Pieter Bruegel. Het is dit jaar 450 jaar geleden dat deze Vlaamse meester overleed, reden om in o.a. Vlaanderen enkele culturele evenementen, exposities, e.d. op te zetten.

5 oktober 2018 - Voordracht 'Over het einde van de Eerste Wereldoorlog' (Pieter Trogh)

Op vrijdag 5 oktober konden wij onze kennis bijschaven omtrent een toch wel belangrijke fase van de Eerste Wereldoorlog: het Eindoffensief en de Wapenstilstand. Pieter Trogh, al meerdere jaren wetenschappelijk medewerker aan het In Flanders Fields Museum, was de spreker en dus konden wij wel verwachten dat hij sprak met kennis van zaken.

16-17 juni 2018 - tweedaagse uitstap naar Zuid-Picardië

Als we aan Picardië denken, dan denken we meestal aan de vele oorlogsherinneringen van de Slag bij de Somme, aan Amiens, aan de Vallée de la Somme met Le Crotoy en Saint-Valery-sur-Somme, en het natuurgebied Marquenterre. Maar even voorbij dit stukje Picardië, op de route richting Parijs, kom je in het meer zuidelijke deel van de regio, met een aantal heel boeiende plekjes. Je vindt er een variatie aan mooie landschappen, boeiende geschiedenis, prachtige kastelen, unieke paardenstallen en gezellige stadjes.

26 augustus 2017 - bezoek aan Villa Cavrois

Op zaterdagnamiddag 26 augustus brachten wij een bezoek aan Villa Cavrois in Croix. Deze villa is een in het oog springend bouwwerk, gelegen aan de rand van de Noord-Franse stad Roubaix, in een groene omgeving waar in de twintigste eeuw diverse ferme villa’s werden gebouwd. In Roubaix/Tourcoing deed men in de negentiende en ook nog in het begin van de twintigste eeuw zeer intensief aan textielindustrie. Paul en zijn broer Jean Cavrois waren enkele van deze textielbaronnen. Het is Paul Cavrois die in de jaren twintig een ruim perceel kon kopen, toen nog zuiver landbouwzone.