17 en 18 juni 2017 - tweedaagse Zuidoost-Engeland

In het weekend van 17 en 18 juni 2017 maakten wij met een 40-tal leden een zonovergoten en warme tweedaagse uitstap naar Zuidoost-Engeland, onder de deskundige leiding van onze innemende collega-gids Dorothée Couckhuyt. Hieronder leest u een verslag. Een uitgebreide sfeervolle foto-impressie vindt u in het album Zuidoost-Engeland op onze Facebook-pagina.

Zaterdag 17 juni

Om 5.15 uur hadden wij afgesproken in Ieper, vanwaar we met de bus naar Calais reden. In de Noord-Franse havenstad namen we een ferry van P&O, die ons in anderhalf uur naar Dover bracht.

Ons eerste bezoek brachten wij aan Chartwell, het domein met het voormalige woonhuis van Winston Churchill, dat hij kocht onwille van het prachtige uitzicht over de Weald in Kent. Hij woonde er vanaf 1924 tot het einde van zijn leven. De kamers zijn voor een groot gedeelte zoals ze waren toen hij hier woonde. De glooiende tuinen weerspiegelen Churchills liefde voor het landschap en de natuur. Ze omvatten de meren die hij creëerde, Lady Churchills rozentuin en de moestuin. Een aantal van Churchills schilderijen is te zien in zijn studio.

Chartwell

Daarna reden we naar All Saints' Church in Tudeley. Daar bewonderden we een mooie verzameling glasramen, die de Franse kunstenaar Marc Chagall speciaal voor dit kerkje ontwierp.

We rondden onze dag af in Sheffield Park Garden, een informele landschapstuin oorspronkelijk aangelegd in de 18de eeuw door Capability Brown. Begin 20ste eeuw werd de tuin verder ontwikkeld door de toenmalige eigenaar Arthur Gilstrap Soames.

Overnachten deden we in het Imperial Hotel in kuststad Eastbourne.

Zondag 18 juni

We startten met een wandeling over de Seven Sisters in de baai Beachy Head. Deze zeven krijtrotsen horen bij de hoogste van Engeland en zijn prachtig wit door erosie. Ieder jaar slijt er door water en wind tussen een halve en een hele meter krijt van de rotsen; daardoor blijven die helder wit.

Beachy Head

Onze volgende halte was Rye, dat als vestingstadje op een heuvel gebouwd werd als verdediging tegen de Fransen. Het lag aan zee en was als havenstad lid van de Cinque Ports. Intussen zijn de haven en de baai verzand en ligt het stadje een drietal kilometer van de zee vandaan. We bewonderden er onder meer de Church of Saint Mary, de Ypres Tower en The Mermaid Inn.

Tot slot trokken we naar het schitterende Dover Castle, een reusachtige burcht waarvan het militaire belang zich uitstrekt van de 12de tot halfweg de 20ste eeuw. 

's Avonds brachten de ferry en de bus ons weer Ieperwaarts.

We waren het er allemaal over eens: dit was een weekend om in te kaderen! Een grote dank u wel aan onze gids Dorothée en de buschauffeur!