2 juli 2017 - bezoek aan Menen

Vorig jaar konden we tijdens het kunstproject Menin Road-Ypernstrasse in Menen al kennismaken met het prachtig gerestaureerd stadhuis en de stemmige Sint-Franciscuskerk. Op zondagnamiddag 2 juli ontdekten we al wandelend meer van de historische grensstad aan de Leie, samen met streek- en stadsgids Jan Yperman. Die werkte meer dan 30 jaar in Menen, als cultuurfunctionaris en directeur van CC De Steiger en Stadsmuseum ’t Schippershof. Hij bouwde 20 jaar terug de toeristische dienst uit en lag aan de basis van de ontsluiting van heel wat erfgoedsites. Dit voorjaar maakte hij een (foto)boek over Menen.

Schippershof

In het eerste deel van de wandeling lag de nadruk op de vestingen. Net zoals Ieper maakte ook Menen deel uit van de fameuze pré carré, een dubbele gordel van versterkte steden opgetrokken ten tijde van Lodewijk XIV om de noordelijke grens van het Franse rijk te beschermen. We wandelden door het Brouwerspark, onder en op de vestingmuren, ontdekten het oude stadspatroon en bezochten de kazematten uit de Hollandse periode. Daarna richtten we onze blik op de Leie, eeuwenlang de economische slagader van Menen. De rivier vormde hier vroeger ook de grens met Frankrijk.

Daarna reden we richting Menenwald. Aan de rand van de stad, op de grens met Wevelgem, bevindt zich de grootste Duitse militaire begraafplaats uit de Eerste Wereldoorlog. Rondom een stemmige kapel hebben 48.049 soldaten hier hun laatste rustplaats.

Dank u wel, Jan Yperman, voor de boeiende en leerrijke namiddag!

Een uitgebreidere sfeervolle foto-impressie vindt u in het album Menen op onze Facebook-pagina.

(Elsje van Bellingen)