26 augustus 2018 - halve daguitstap naar Villa Les Zéphyrs en de kerk van Slijpe

Een geleid bezoek aan Villa Les Zéphyrs in Westende en de kerk van Slijpe op zondagnamiddag.

Om 14 uur krijgen wij een rondleiding van collega-gids Luc Dupon in Villa Les Zéphyrs in Westende. Deze voormalige vakantiewoning werd gebouwd in 1922 voor het Gentse doktersgezin Muyshond en gedecoreerd door Henri van de Velde. Luc zal ons de vakanties van een familie uit de jaren 30 van de vorige eeuw doen herbeleven.

Om 15.30 uur vertrekken wij naar Slijpe (deelgemeente van Middelkerke), waar Jo Broucke ons rond16 uur in de kerk zal opwachten om wat uitleg te geven bij de muurschilderingen van Arno Brys, die er het thema van de orde van de Tempeliers uitwerkte. We kennen Arno Brys van de brandglasramen in de Ieperse Sint-Maartenskathedraal en de raadzaal, en van vroegere Kattenstoeten. Daarna bekijken we samen de tentoonstelling Lotgevallen van een brancardier, het verhaal van Leo Yperman (1891-1918) gesneuveld tijdens het Eindoffensief midden oktober. Aan de hand van zijn dagboeknotities, briefkaartjes, foto’s, voorwerpen beleven we de Eerste Wereldoorlog aan het IJzerfront en de geschiedenis van een klein dorp bezet door de Duitsers.

Op de terugweg naar Ieper nemen we een afsluitend drankje

Praktisch

  • vertrek: om 13 uur stipt aan de parking van de Rijselpoort in Ieper; we doen aan carpooling
  • einde: in Ieper rond 18.30 uur
  • prijs: 11 euro voor de twee gidsen en het ticket Les Zéphyrs (betalen de dag zelf); voor de carpooling betalen we 5 euro aan de chauffeur
  • inschrijven: bij Kristin De Meyere vóór 19 augustus: kristin.demeyere@telenet.be