16-17 juni 2018 - tweedaagse uitstap naar Zuid-Picardië

Als we aan Picardië denken, dan denken we meestal aan de vele oorlogsherinneringen van de Slag bij de Somme, aan Amiens, aan de Vallée de la Somme met Le Crotoy en Saint-Valery-sur-Somme, en het natuurgebied Marquenterre. Maar even voorbij dit stukje Picardië, op de route richting Parijs, kom je in het meer zuidelijke deel van de regio, met een aantal heel boeiende plekjes. Je vindt er een variatie aan mooie landschappen, boeiende geschiedenis, prachtige kastelen, unieke paardenstallen en gezellige stadjes. En daar vertoefden wij een weekend lang onder de deskundige leiding van collega-gids Dorothée Couckhuyt.

We startten de tweedaagse in Compiègne, een boeiende stad met een rijke geschiedenis. Hier werd Jeanne d'Arc gevangengenomen. Hier vind je een van de vele prachtige kastelen die Frankrijk rijk is; oorspronkelijk gebouwd voor Karel V, maar ook heel belangrijk voor Lodewijk XV en in de 19de eeuw grondig aangepast voor zowel Napoleon I als Napoleon III. Heel beroemd in het bos van Compiègne is de Clairière de l'Armistice, belangrijk in de twee wereldoorlogen. Een bezoek eraan was onze eerste halte. Na de lunch bezochten we het kasteel van Pierrefonds. We vervolgden onze uitstap richting Senlis, beroemd om zijn prachtige kathedraal en stemmig, authentiek middeleeuws centrum. Een zeer oude stad, die zelfs nog Gallo-Romeinse resten herbergt. De stad was het decor van vele historische films. We maakten een wandeling doorheen het prachtige oude centrum.

We overnachtten in de buurt van Senlis.

Op zondag zetten we onze reis verder naar het wondermooie Chantilly, wereldvermaard omwille van zijn majestueuze kasteel en tuinen. We namen uiteraard ruim de tijd om dit prachtige decor te bezoeken. Maar Chantilly biedt ook onderdak aan de koninklijke paardenstallen, die zelf bijna de allure van een kasteel uitstralen. Ook zij ontbraken niet op ons programma. Van Chantilly reden we richting Amiens, voor een bezoek aan een van de beroemdste gotische kathedralen. We sloten de tweedaagse af met vrije tijd in het gezellige Quartier Saint Leu, voor we terug richting Ieper reden.

Dank je wel, Dorothée, voor de gedegen begeleiding en je onvermoeibare inzet!

U vindt een uitgebreide fotoreportage op onze Facebookpagina.

(Elsje van Bellingen)