Erfgoeddag - Rondleiding over de glasramen in de kathedraal

Op zondag 28 april nodigen we u uit voor een korte rondleiding in de proosdijzaal van de Sint-Maartenskerk en in de kathedraal zelf met betrekking tot de glasramen.

De glasramen in de Sint-Maartenskathedraal dateren uit de periode van de wederopbouw en zijn dus niet zo heel erg oud. Toch getuigen ze stuk voor stuk van meesterschap en zorgen ze voor een bijzonder spel van licht en kleur. Je ontdekt het verhaal van deze kunstwerken tijdens een rondleiding of in een speciale publicatie die op Erfgoeddag voorgesteld wordt. Niet enkel de glasramen in de kerk zelf komen hierbij aan bod: uitzonderlijk kan u op Erfgoeddag de proosdijzaal bezoeken, waar in 2018 liefst 23 glasramen uit de voormalige kapel van de Roesbrugge Dames een prachtige nieuwe bestemming kregen. Deze 23 glasramen zijn op Erfgoeddag voor het eerst te bezichtigen. Tot slot komt u ook meer te weten over het glasambacht, dankzij een film en infostand van Atelier Mestdagh, het oudste glazeniersatelier in Vlaanderen (opgericht in 1947) en gespecialiseerd in restauratie en conservatie van glasramen, creĆ«ren van nieuwe glasramen, herbestemming van glasramen, isolerende- en verlichtingstoepassingen voor glas in lood.

Praktisch:

  • We verzamelen in de proosdijzaal om 14.30 uur voor uitleg bij de glasramen door Paul Quartier en M.-Christine Zwaenepoel.
  • Om 15.30 uur volgen we de uitleg van Bernadette Janssens in de kathedraal met betrekking tot de glasramen.
  • Vervolgens staan we stil bij de vervaardiging van glasramen.

Er is een mooie brochure over het onderwerp verkrijgbaar op erfgoeddag (5 euro en gratis voor de Vrienden van de Sint-Maartenskathedraal).

Iedereen is van harte welkom. U hoeft niet vooraf in te schrijven. Alles is gratis.