[VOLZET] Zaterdag 22 april 2023 - Daguitstap naar Duinkerke en Broekburg

Jan Yperman is onze gids.

We rijden via Sint-Winoksbergen (Bergues) naar Broekburg (Bourbourg), waar we een bezoek brengen aan de Sint-Jan-de-Doperkerk. In het koor prijkt een nieuw meesterwerk: Choeur de lumière. De wereldberoemde Engelse beeldhouwer Anthony Caro verbeeldt er in veertien hedendaagse sculpturen op eigenzinnige wijze het scheppingsverhaal.

Daarna rijden we via de haven naar het centrum van Duinkerke (Dunkerque). Door zijn strategische ligging werd de havenstad eeuwenlang betwist door Spanjaarden, Engelsen en Hollanders. In de 17de eeuw veroverde Lodewijk XIV de stad en was Jean Bart een beroemd en berucht kaper. Toen Duinkerke tijdens de Tweede Wereldoorlog van de kaart werd geveegd, moesten de stad en de haven volledig heropgebouwd worden. De scheepsbouw, die bijna een eeuw lang de hoeksteen van de economie was, ging in de jaren 1980 volledig teloor. Maar Duinkerke onderging de afgelopen decennia een ware metamorfose. De wijk met de oude havenloodsen en scheepswerven werd omgetoverd in een nieuw en bruisend stadsdeel.
We maken een wandeling in de ‘oude stad’ en bewonderen onder andere de Sint-Elooiskerk, het belfort en stadhuis, de universiteit en de oude havendokken.

Recent werd de stad doorgetrokken tot aan de voorhaven en de badplaats Malo-les-Bains. Na de lunch genieten we op en rond de zeedijk van de mooie art-decovilla’s en maken we kennis met in het oog springende hedendaagse architectuur. Op de site van de oude scheepswerven verrees er een nieuwe stadswijk: Grand Large. Die moet de stad verder op de kaart zetten en ook hier speelt cultuur een belangrijke rol. We wandelen door een mooie beeldentuin en bezoeken het Museum voor Moderne Kunst (LAAC, Lieu d'art et action contemporaine). Het prachtige gebouw herbergt een rijke collectie kunst van de jaren vijftig tot tachtig en viert nu zijn 40ste verjaardag. Aansluitend bekijken we het imposante gebouw van het Regionaal Fonds voor Actuele Kunst (FRAC, Fonds régional d’art contemporain), een landmark van het nieuwe Duinkerke.

Deze daguitstap is volzet; je kan niet meer inschrijven.

Praktisch

  • We vertrekken om 8 uur stipt op randparking Rijselstraat in Ieper. Om 8.20 uur pikken we wie dat wenst op in Poperinge (parking sporthal Ouderdomseweg).
  • 's Middags genieten we van een lunch met aperitief, hoofdschotel met één consumptie, dessert en koffie.
  • We zijn terug rond 19 uur.
  • Deelname kost 55 euro per persoon (bus, gids, inkomgelden, lunch).
  • Schrijf vóór 15 april in bij Kristin De Meyere (kristin.demeyere@telenet.be of 0474 97 37 59).
  • Uw inschrijving is pas definitief na overschrijving van 55 euro op BE36 4648 2876 1181.
  • Het aantal deelnemers is beperkt; wacht niet te lang met inschrijven.

© foto's: Jan Yperman